Verslag van het ondernemerssymposium gemaakt door onze voorzitter in samenwerking met ChatGPT 💪

Ondernemerssymposium Agrarische Dagen: duurzaam ondernemen en innovatie 

Dit AD-symposium, geopend door Roelof Lousma, bracht ondernemers uit Noordwest Friesland samen voor een inspirerende dag over toekomstbestendig en duurzaam ondernemen. Het evenement werd georganiseerd door onder andere het AD-comité, Rabobank, Gemeente Waadhoeke, Meemakers en de CCNWF.

Wethouder Marja van der Meer van Gemeente Waadhoeke heette alle aanwezige ondernemers welkom. Zij benadrukte het belang van duurzaam ondernemen, met speciale aandacht voor het menselijk kapitaal. Ze moedigde ondernemers aan te investeren in de vitaliteit van hun medewerkers, fysieke en mentale gezondheid en een veilige werkomgeving. Daarnaast wees ze op het belang van het herkennen van financiële problemen onder medewerkers en het voorkomen van loonbeslag.

Parels van Waadhoeke

Daarna presenteerden een aantal ondernemers uit de regio, aangeduid als ‘Parels van Waadhoeke’, hun bedrijven. Henk-Jan Minnema van Foox vertelde in de door Meemakers en Lousma gemaakte videoverslag; over zijn grote expeditiecentrum dat al sinds 1912 actief is en momenteel 200 medewerkers in dienst heeft. Hij onderstreepte het belang van verantwoordelijkheid op de werkvloer en een goede werksfeer.

De tweede parel, Boerderijwinkel Dijkstra in Menaam, werd vertegenwoordigd door Jelmer Lautenbach en Klaas Agricola. Zij runnen Buurtmarkt Better foar Letter, waar beleving en lokale producten centraal staan.

Gerard Duursma benadrukt belang van AI

AI-expert Gerard Duursma pakte daarna het podium en benadrukte de snelle technologische ontwikkelingen en de impact ervan op ondernemers, onderwijs en werk. Hij maakte vergelijkingen tussen de opkomst van het internet in de jaren ’90 en de huidige evolutie van AI, waarbij hij erop wees dat niet iedereen meteen doorheeft wat er verandert, net zoals destijds met internet.

Belangrijke punten waren de rol van AI-tools, zoals Firefly en DScript, die helpen bij het omzetten van vergaderingen naar samenvattingen en transcripten. Hij liet zien hoe AI presentaties en rapporten kan genereren en processen in bedrijven efficiënter kan maken. Ook ging hij in op het belang van het bijhouden van nieuwe technologieën, waarbij hij waarschuwde dat vastklampen aan oude methodes niet meer volstaat.

Daarnaast benoemde hij de mogelijke implementatie van robots in bedrijven en hoe deze technologieën taken kunnen overnemen, zonder de menselijke factor uit het oog te verliezen. Hij benadrukte het belang van creativiteit, emotie en intuïtie, aspecten waarin mensen nog steeds superieur zijn aan AI.

Ten slotte moedigde hij aan om technologie te omarmen, zowel voor grote bedrijven als kleine ondernemers, en om AI in te zetten voor verbeteringen. Het delen van kennis, openstaan voor nieuwe ontwikkelingen en samenwerken zijn volgens hem essentieel om succesvol te blijven in de toekomst.

Derde pareltje

De dag werd afgesloten met de derde parel uit Waadhoeke. Het bedrijf Combistralen van Peter en Gert Rijpstra, waarbij goed duidelijk werd dat een hogedrukspuit toch wel iets heel anders is dan het spuiten met met een hydrojet (waterstralen onder hogedruk tot 3000 bar), toch Roelof?

Afsluiting

Met een deepfake-video van wethouder Marja van der Meer, werd op dit goed georganiseerde symposium op ludieke wijze afgesloten.

Het symposium zal veel ondernemers bijblijven, met handvatten voor duurzaam en toekomstgericht ondernemen. Dat bleek uit de interviews nadien in de foyer bij het heerlijke buffet.

Dank allen voor uw komst en graag tot ziens op de volgende bijeenkomst.

Foto’s Douwe Jorna